کوتاه کردن ناخنهای نرم و ظریف نوزاد، یکی از آن کارهایی است که همهی مادران و پدران را نگران میکند. این ناخنهای کوچک و تیز میتوانند به سرعت بلند شوند و خطراتی برای نوزاد و اطرافیان او ایجاد کنند. اما چطور میتوان این کار را به بهترین شکل و بدون آسیب زدن به انگشتان نرم نوزاد انجام داد؟ با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد آداب ناخن گرفتن نوزاد بدانید.
ویدئو زیر را از مشاور کودک به نام Liz Day را مشاهده کنید که بهترین روش ناخن گرفتن نوزاد را توضیح میدهد:
زمان گرفتن ناخن نوزاد برای اولین بار
بهترین زمان گرفتن ناخن نوزاد در چند روزگی اوست (بین ۷ تا ۱۴ روز بعد از تولد). لازم است این کار را با قیچی ناخن مخصوص نوزاد انجام دهید چون ناخنگیر ممکن است به انگشتان ظریف کوچولوی شما آسیب برساند. همچنین باید از سنباده ناخن هم استفاده کنید تا لبههای ناخن نوزاد گرد شده و باعث خراش پوست او نشوند.
ناخن نوزاد را کی بگیریم؟
لازم است ناخن نوزاد را حداقل دوبار در هفته بگیرید. بهترین زمان برای کوتاه کردن ناخن های نوزاد زمانی است که خواب آلود و آرام است. همچنین زمانی که کاملا سیر و سرحال است هم فرصت خوبی برای کوتاه کردن ناخن نوزاد است. یک توصیه دیگر هم گرفتن ناخن نوزاد بعد از حمام است زیرا ناخن بچهها بعد از حمام نرمتر میشود.
در مقاله حمام کردن نوزاد ببینید که بهترین زمان برای شستشوی نوزاد در حمام چه موقع است.
ناخن نوزاد را هر وقت که بلند است بگیرید. گرفتن ناخن کودک باید زود به زود انجام شود. رشد ناخن دست نوزادان نسبت به بزرگسالان سریعتر است. اما رشد ناخن پای آنان نسبت به دستان این کوچولوهای دوست داشتنی سرعت کمتری دارد.
ناخن نوزاد را چگونه بگیریم؟
طبق مقاله معتبر HealthyChildren، آداب ناخن گرفتن نوزاد به شرح زیر است:
نکات مربوط به آداب ناخن گرفتن نوزاد
- قبل از شروع کار گرفتن ناخن نوزاد، مطمئن شوید که نور کافی دارید.
- اگر یکی دیگر از مراقبان همراه شما باشد بهتر است او کودک را در آغوش بگیرد تا انجام کار برای شما راحتتر شود.
- شما میتوانید از ناخنگیر یا قیچی ناخن با سری گرد که از جمله لیست لوازم بهداشتی نوزاد هستند، استفاده کنید. این مدل ناخنگیر کودک برای کوتاه کردن ناخن نوزاد ایمنتر است. یکی از ناخنگیرهای نوزاد موجود در بازار قیچی نوزاد برند ب آ با است که دارای تیغه استیل ضد زنگ و سری گرد است. همچنین درپوشی برای حفظ بهداشت دارد. در تصویر زیر میتوانید عکس این ناخنگیر نوزاد را ببینید:
- هرگز هنگام گرفتن ناخن نوزاد از ناخنگیر بزرگسالان استفاده نکنید. این کار غیر اصولی است و ممکن است باعث زخم شدن و عفونت انگشتان فرزندتان شود.
- با استفاده از حرکات کوتاه و دقیق، ناخن را به صورت مستقیم و موازی با نوک انگشت کوتاه کنید. از کوتاه کردن بیش از حد ناخن خودداری کنید.
- لبههای ناخن را به آرامی سوهان بزنید تا صاف و گرد شده و لبه تیزی باقی نماند.
- گاهی اوقات ممکن است نیازی به گرفتن ناخن نوزاد نداشته و فقط نیاز به استفاده از سوهان ناخن برای صاف و گرد کردن ناخن داشته باشید. هنگام خرید سیسمونی میتوانید ست ناخنگیر کودک که شامل سوهان است را تهیه کنید.
- ممکن است کودک شما از کوتاه کردن ناخنهایش خوشش نیاید. می توانید با صحبت کردن با آنها، آواز خواندن برایشان و پرت کردن حواسشان با یک اسباب بازی و… آنها را آرام کنید.
در ﺻﻮرت زﺧﻢ ﺷﺪن انگشت ﻧﻮزاد هنگام کوتاه کردن ﻧﺎﺧﻦ چه باید کرد؟
گاهی پیش میآید که حتی با بهترین مراقبت، به طور تصادفی با ناخنگیر بخشی از ناخن کودک آسیب ببیند. ممکن است پوست کنار ناخن بریده شود، کودک گریه کند و شما دچار عذاب وجدان شوید. در این حالت خودتان را سرزنش نکنید و آرام باشید.
اگر کنار ناخن و پوست انگشت کودک خونریزی دارد، به آرامی یک پارچه نرم و تمیز را روی محل بریدگی فشار دهید تا خونریزی متوقف شود. پانسمانی مانند چسب زخم را به انگشت نوزاد نزنید زیرا ممکن است کودک شما آن را بمکد و کنده شود.
لازم است بدانید ابتلای نوزادان به عفونت پارونیشیا در اطراف ناخن دست یا پا کاملاً رایج است. این مورد اغلب بدون نیاز به درمان برطرف می شود. اما ممکن است وقتی این ناحیه متورم و قرمز شود نیاز به درمان باشد.
اگر این اتفاق افتاد حتما با پزشک اطفال موضوع را مطرح کنید تا کرم موضعی مناسب را برای نوزاد شما تجویز کند. انگشت کودک را در آب گرم خیس کنید و پس از استفاده از کرمی که دکتر تجویز میکند، دستکش نخی دست کودک کنید تا انگشت را میک نزند.
سوالات متداول
- آیا گرفتن ناخن نوزاد در شب بلامانع است؟
- بله شما میتوانید ناخن نوزاد را در شب هم بگیرید. با این حال این کار پیشنهاد نمیشود چون در شب نور اطراف کمتر است و ممکن است اشتباهی دست نوزاد را زخم کنید.
- درمان از ته گرفتن ناخن نوزاد چیست؟
- از ته گرفتن ناخن نوزاد ممکن است منجر به پارونیشیا شود که یک عفونت باکتریایی است و در اطراف ناخن ایجاد میشود. اگر این اتفاق افتاد با پزشک اطفال موضوع را مطرح کنید تا کرم موضعی مناسب را برای نوزاد شما تجویز کند. انگشت کودک را در آب گرم خیس کنید و پس از استفاده از کرمی که دکتر تجویز میکند، دستکش نخی دست کودک کنید تا انگشت را میک نزند.
- آیا پدر یا مادر میتواند با دندان خودش ناخن نوزاد را کوتاه کند؟
- خیر این کار اصولی نیست. دهان انسان حاوی باکتریهای زیادی است که میتوانند از طریق بریدگیهای کوچک به بدن نوزاد نفوذ کرده و باعث عفونت شوند.
همچنین کوتاه کردن ناخن با دندان بسیار دشوار است و احتمال بریدن بیش از حد ناخن و ایجاد خونریزی وجود دارد.
- آیا میتوانم به جای کوتاه کردن ناخن نوزاد از دستکش استفاده کنم؟
- گرفتن ناخن نوزاد برای این است که زیر ناخن محل جمع شدن میکروب و باکتری نشود. از طرفی دستکش نخی نباید دایم دست کودک باشد چرا که فرصت کنجکاوی و اکتشاف بدن را هنگام بازی از نوزاد میگیرد.
- چرا نباید از ناخنگیر بزرگسالان برای کودک استفاده کنیم؟
- ناخن بزرگسال ممکن است مرکز تجمع آلودگی، باکتری و قارچ باشد که با استفاده از ناخنگیر مشترک به کودک منتقل شود. همچنین سایز ناخنگیر باید متناسب با انگشت کودک باشد تا از بریدگی و زخم و عفونت اطراف ناخن کودک پیشگیری شود.
جمعبندی
در این مقاله از فروشگاه سیسمونی کودکو، با هم آداب اولین ناخن گرفتن نوزاد را مرور کردیم. هنگام کوتاه کردن ناخن نوزاد نترسید و با آرامش این کار را انجام دهید. بهتر است پس از حمام کردن نوزاد کار کوتاه کردن ناخن نوزاد را انجام دهید تا ناخنها کمی نرمتر شده باشند. یادتان باشد که خرید ناخنگیر و قیچی نوزاد را در لیست سیسمونی لحاظ کنید چرا که ناخنگیر وسیله شخصی است و خرید آن برای کودک واجب است.
فراموش نکنید که ناخن دست و پای نوزاد را با توجه به مدل انحنای ناخنهای او صاف و کوتاه کنید. اگر در حین کار پوست کودک اذیت شد نترسید. حتی ناخنکارهای حرفهای هم ممکن است اشتباه کنند. آرام باشید و کمی گاز استریل یا پارچه تمیز را روی انگشت کودک فشار دهید تا خونریزی بند بیاید. به علت وجود خطر خفگی، هرگز انگشت نوزاد را بانداژ نکنید. در آخر اینکه بیشتر بچهها ناخن گرفتن را دوست ندارند؛ پس کار کوتاه کردن ناخن نوزاد را به یک بازی و اوقات خوش با کودک تبدیل کنید.
2 دیدگاه
از تجربه خودم خدمتتون می گم. نوزاد متاسفانه خیلی تکون میخوره و به قول گفتنی وول میخوره. بهترین تایم برای گرفتن ناخن نوزادتون، فقط و فقط وقت خواب او هست.
سلام به همه مامانای عزیز، من برای گرفتن ناخن پسرم همیشه از ناخنگیر مخصوص نوزاد با نوک گرد استفاده میکنم. اینجوری خیالم راحته که به پوست نازک انگشتاش آسیب نمیزنم. بعد از حمام که ناخنها نرمتر میشه، بهترین زمان برای گرفتن ناخنه. با این کار هم کارمون راحتتر میشه هم احتمال آسیب دیدگی کمتر میشه. همچنین وقتایی که نوزاد خواب عمیق رفته هم زمان مناسبیه چون هیچ استرسی بهش وارد نمیشه!