دمای مناسب اتاق نوزاد در بهار، تابستان، پاییز و زمستان

یکی از سوالات رایج بعد از تولد نوزاد، درباره مناسب‌ترین دمای اتاق نوزاد است. در این مقاله درباره دمای مناسب اتاق نوزاد بر اساس معتبرترین منابع روز دنیا و راهکارهای تنظیم دمای مناسب صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید

دمای مناسب اتاق نوزاد در هر فصل

بر اساس توصیه NHS نوزادان به راحتی می‌توانند در دمای ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد بخوابند. این دما بر اساس موقعیت جغرافیایی و آب و هوای هر کشور ممکن است کمی متفاوت باشد.

همچنین بر اساس توصیه سایت معتبر «WebMD» بهترین دمای اتاق نوزاد در بدو تولد به طور کلی ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد است.

در ادامه دمای مناسب هر فصل از سال را به تفکیک توضیح می‌دهیم:

بهارتابستانپاییززمستان
℃۱۶-۲۰℃۱۶-۲۰℃۱۶-۲۰℃۲۰-۲۲
در بهار، هوا معمولاً ملایم است. اما اگر نوزاد آلرژی دارد، پنجره اتاق را باز نکنید و از تهویه غیرمستقیم استفاده کنید.در تابستان، دما نباید کمتر از ۱۶ درجه باشد. از پنکه یا فن کمک بگیرید ولی نوزاد نباید در معرض باد مستقیم قرار بگیرد. از پرده ضخیم و لباس‌های سبک استفاده کنید.مراقب آلرژی فصلی باشید و تهویه مناسبی برای اتاق در نظر بگیرید.در زمستان، اگر اتاق سرد است، از وسایل گرمایشی با فاصله از محل خواب نوزاد استفاده کنید. به‌جای گرمای زیاد، لباس لایه‌ای به نوزاد بپوشانید و تهویه را فراموش نکنید.

راهکارهای حفظ دمای اتاق نوزاد

حفظ دمای مناسب اتاق نوزاد برای راحتی و ایمنی آنها بسیار مهم است. در اینجا چند نکته برای تنظیم و حفظ دمای مناسب ارائه می‌کنیم:

۱- از دماسنج اتاق نوزاد استفاده کنید

دمای مناسب اتاق نوزاد

استفاده از دماسنج اتاق نوزاد کمک می‌کند تا اطمینان داشته باشید که دما در محدوده توصیه شده قرار دارد. دماسنج باید استاندارد و از برند با کیفیت خریداری شود. دماسنج را در اتاق نوزاد و دور از منابع مستقیم گرما قرار دهید.

۲- لباس را به صورت لایه لایه به کودک خود بپوشانید

به جای یک لباس خیلی ضخیم، به کودک خود چند لایه لباس نازک‌تر بپوشانید تا بتوانید به راحتی دمای بدن را تنظیم کنید. در ماه‌های گرم‌تر از پارچه‌های سبک استفاده کرده و در ماه‌های سردتر، از لایه‌های بیشتری استفاده کنید.

لباس یا ملافه را در صورت نیاز کم یا زیاد کنید تا از گرم یا سرد شدن بیش از حد نوزاد جلوگیری نمایید. جنس ملحفه و روکش تشک باید از کتان نخ تنفس‌پذیر باشد.


همچنین بخوانید: مراقبت از نوزاد تازه متولده شده در زمستان


۳- تهویه اتاق را تنظیم کنید

از فن‌ها یا تصفیه‌کننده‌های هوا برای گردش هوا به‌ویژه در ماه‌های گرم سال استفاده کنید. در عین حال اطمینان حاصل کنید که باد فن مستقیماً به کودک نمی‌خورد. تنظیمات فن یا تصفیه‌کننده‌های هوا را با توجه به تغییرات فصلی اصلاح کنید تا دمای اتاق نوزاد همواره در محدوده استاندارد باقی بماند.

۴- گهواره نوزاد را در جای ایمن قرار دهید

تخت نوزاد را از منابع گرما مثل رادیاتور، بخاری، دریچه‌های تهویه مطبوع و پنجره‌های آفتابی دور نگه دارید.

تنظیم دما با استفاده از لایه‌هایی از پتوهای سبک در تخت آسان‌تر است. به یاد داشته باشید که یک پتوی تا شده به اندازه ۲ پتو گرما دارد. کیسه خواب های سبک وزن نیز انتخاب خوبی هستند. برای تعیین اینکه کدام کیسه خواب برای کودک شما بهترین است، به درجه حرارتی محصول با برچسب TOG نگاه کنید. این علامت نشان می‌دهد گرمای کیسه خواب معادل چند پتو است و برای فصل تابستان مناسب است یا فصل زمستان.

۵- رطوبت اتاق را حفظ کنید

بهترین دستگاه بخور برای نوزاد

بهتر است از دستگاه بخور سرد نوزاد در شرایط هوای خشک استفاده کنید تا تنفس آسان و خواب راحت را برای نوزاد به ارمغان آورید. در مقاله دیگری بهترین دستگاه بخور سرد برای نوزاد را معرفی کرده‌ایم.

نشانه‌های نامناسب بودن دمای اتاق نوزاد و اقدامات لازم

وقتی دماسنج ندارید یا دماسنج دارید اما نوزاد بی‌قراری می‌کند علایمی وجود دارد که نشان می‌دهد مشکل از دمای اتاق نوزاد است. یعنی اتاق نوزاد بیش از حد گرم یا بیش از حد سرد است. در ادامه با این علایم آشنا می‌شویم.

نشانه‌های گرم بودن اتاق نوزاد

برای تشخیص بالا بودن بیش از حد دمای اتاق نوزاد، به این علائم توجه کنید:

  • مرطوب بودن پشت گردن نوزاد: نوزادان مانند بزرگ‌ترها عرق نمی‌کنند. اگر پشت گردن نوزاد مرطوب است، احتمال گرمازدگی وجود دارد.
  • گرمای شکم نوزاد: برای سنجش دمای بدن نوزاد، به جای دست و پا، شکم او را لمس کنید. اگر شکم داغ است، ممکن است دمای اتاق بالا باشد و باید از لایه‌های لباس او کم کنید.
  • عرق کردن موهای سر: اگر موهای نوزاد خیس عرق شده است، این نشان‌دهنده گرمای بیش از حد است. نوزادان گرمای اضافی را بیشتر از طریق سر از دست می‌دهند، بنابراین هنگام خواب سر نوزاد را نپوشانید.
  • قرمزی صورت و تنفس سریع: گونه‌های برافروخته، قرمزی صورت و تنفس تند می‌تواند نشانه گرم شدن بیش از حد بدن نوزاد باشد. در این شرایط از لایه‌های لباس نوزاد کم کنید و با تغذیه مناسب، مانند شیر مادر، بدن نوزاد را خنک نگه دارید.

نشانه‌های سرد بودن اتاق نوزاد

اگر دمای اتاق نوزاد بیش از حد پایین باشد، ممکن است با علائم زیر در نوزاد مواجه شوید:

  • بی‌حالی و کاهش تحرک: نوزادی که بی‌حال یا کم‌تحرک شده است ممکن است در حال تجربه سرمای زیاد باشد. در این شرایط می‌توان از لایه‌های بیشتر لباس یا قنداق استاندارد استفاده کرد.
  • سرمای شدید دست و پا: اگرچه دست و پای نوزاد معمولاً کمی خنک‌تر هستند، اما اگر هنگام لمس بسیار سرد باشند، نشانه نامناسب بودن دمای اتاق نوزاد است.
  • بی‌میلی به شیر خوردن: سرمای زیاد ممکن است باعث کاهش تمایل نوزاد به شیر خوردن شود. در این صورت، دمای اتاق را با وسایل گرمایشی ایمن و مناسب تنظیم کنید.

اثرات منفی نامناسب بودن دمای اتاق نوزاد

اثرات منفی نامناسب بودن دمای اتاق نوزاد

بسیاری از والدین فکر می کنند که باید کودک خود را در هر فصلی از سال در پتوی گرم نگه دارند. این کار واقعاً درست نیست و دقیقا مثل بزرگسالان، وقتی اتاق خواب خیلی گرم یا خیلی سرد باشد، خواب راحت شبانه برای نوزاد سخت می‌شود.

تنظیم دمای مناسب اتاق نوزاد برای ایمن و سالم نگه داشتن او مهم است. در این بخش به اثرات منفی نامناسب بودن دمای اتاق نوزاد اشاره می‌کنیم:

  • گرمای بیش از حد و خطر SIDS: گرمای زیاد با سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) مرتبط است. این خطر به‌ویژه در ۶ ماه اول زندگی بیشتر است. بنابراین در ماه‌هایی که دمای بیرون بالاتر از ۲۰ درجه سانتی‌گراد است، اتاق نوزاد را خنک و با تهویه مناسب نگه دارید.
  • بثورات پوستی: گرمای بیش از حد اتاق می‌تواند باعث بروز جوش‌های ریز قرمز رنگ در چین‌های پوستی و اطراف گردن نوزاد شود. این بثورات پوستی برای نوزاد آزاردهنده‌اند و معمولاً نشانه‌ای از گرم بودن بیش از حد محیط هستند.
  • سرمای شدید و خطر هیپوترمی: بدن نوزادان، به‌ویژه کوچولوهای تازه‌متولدشده، چربی ذخیره شده کمی دارد و تا چهار برابر سریع‌تر از بزرگسالان گرما را از دست می‌دهد. اگر اتاق بیش از حد سرد باشد، خطر هیپوترمی (کاهش خطرناک دمای بدن) نوزاد را تهدید می‌کند.
  • نوزادان نارس در معرض خطر بیشتر: نوزادان نارس بیش از سایر نوزادان در برابر سرما حساس هستند. به همین دلیل، کنترل دقیق دمای اتاق برای این گروه ضروری است.

سوالات متداول

برای جلوگیری از گرمازدگی نوزاد در هوای گرم چه کنم؟
دمای اتاق نوزاد را بین ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتیگراد نگه دارید. ملافه و لباس سبک برای نوزاد انتخاب کنید و در اتاق خواب را باز بگذارید. از پنکه یا فن برای خنک شدن به شرطی استفاده کنید که کودک در معرض باد مستقیم نباشد. مهم است که حواستان باشد اگر کودک شما شیر خشک می‌خورد، در طول شبانه روز مایعات کافی مثل آب جوشیده در حد کم نیز بخورد. نوزادانی که به طور کامل با شیر مادر تغذیه می‌شوند، تا زمان شروع غذای کمکی، به مایعات دیگری نیاز ندارند.
چطور دمای بدن نوزاد را بسنجم؟
بهترین راه برای بررسی دمای بدن نوزاد این است که دست خود را روی پوست شکم یا پشت گردن او قرار دهید. دمای بدن نوزاد را از روی پا و دست او چک نکنید چون معمولا این اعضا خنک هستند.
چرا نباید روی سر نوزاد پتو بیاندازیم؟
نوزادان معمولا گرما را از سر خود از دست می‌دهند. پوشاندن سر نوزاد در هنگام خواب ممکن است باعث گرما زدگی یا سندرم ناگهانی خفگی در خواب شود.

جمع‌بندی

در این مقاله از فروشگاه سیسمونی این باور که نوزاد باید در هر شرایطی گرم نگه داشته شود تا سرما نخورد را رد کردیم و به نقل از منابع معتبر فهمیدیم که دمای اتاق نوزاد بهتر است با توجه به فصل سال، بین ۱۶ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد تنظیم شود.

دمای مناسب اتاق نوزاد به خواب راحت و امن او کمک می‌کند. دمای کمتر از ۱۶ درجه یا بیشتر از ۲۲ درجه خطر گرمازدگی یا سرد شدن بدن نوزاد و خدایی نکرده خطر مرگ ناگهانی نوزاد در خواب را افزایش می‌دهد.

تنظیم دمای مناسب اتاق نوزاد به همراه تهویه خوب و رطوبت کافی ضروری است و باید لباس لایه لایه و متناسب با دمای هوا به نوزاد پوشانده شود.

همچنین دمای بدن نوزاد را از طریق لمس پوست شکم یا پشت گردن او چک کنید. یادتان باشد هیچ گاه سر نوزاد را هنگام خواب نپوشانید چون نوزاد گرمای بیش از حد را از طریق سر از دست می‌دهد و با پوشاندن سر او ریسک گرمازدگی را بالا می‌برد.

مراقبت از نوزاد کار سختی است. اما با بالا بردن آگاهی خود، این تجربه برایتان آسان و دلپذیر می‌شود. ما در کودکو شیرینی این تجربه را با اشتراکگ‌ذاری آخرین توصیه‌های معتبر برایتان میسر می‌کنیم. با ما همراه باشید.


همچنین بخوانید:

نظر بگذارید