آموزش دستشویی رفتن به کودکان یکی از مراحل مهم در زندگی آن ها است. هرگز نگران این دوران نباشید و آن را مانند یک امتحان یا مسابقه ندانید. بهترین زمان برای شروع آموزش زمانیست که کودک کاملا آماده است.
در صورتی که آموزش قبل از آمادگی کودک شروع شود، این مسأله منجر به مبارزه بین والدین و کودک می شود، و مدت لازم برای آموزش کودک افزایش می یابد. توانایی کنترل عضلات مثانه و روده با رشد و تکامل مناسب کودک، حاصل می شود.
مراحل آموزش دستشویی رفتن به کودکان:
معرفی مفهوم توالت رفتن
بهترین زمان برای شروع آموزش دستشویی رفتن به کودکان بین سن 18 الی ۲۴ ماه است. شما می توانید از سن ۱ سالگی درباره این موضوع با کودک صحبت کنید. تعدادی کتاب کودکانه همراه با عکس های جالب درباره توالت رفتن تهیه کنید و با کودکتان بخوانید. همچنین مثلاْ عروسک مورد علاقه اش را به دستشویی ببرید و بگویید او نیاز دارد تا الان به دستشویی برود. با این روش کودک شما با مفهوم کلی دستشویی رفتن آشنا می شود و با این موضوع راحت تر برخورد می کند.
به نشانه های آمادگی کودک توجه کنید
به نشانه هایی مانند افزایش علاقه کودک به استفاده از دستشویی، احساس ناراحتی در پوشک کثیف، صحبت درباره توالت رفتن،لباس پوشیدن به تنهایی،رفتن به حمام طبق برنامه زمانی مشخص، انجام دادن دستورالعمل های ساده و خشک و تمیز ماندن برای مدت طولانی تر بسیار دقت کنید. اینها فقط علایمی هستند که کمک می کنند تا شما از آمادگی کودک آگاه شوید و لزومی ندارد تمامی این نشانه ها را در کودک ببینید.
لگن مناسب کودک و یا تبدیل توالت مخصوص تهیه کنید
لوازم ضروری، مناسب و راحت برای کودک بخرید. بعضی افراد ترجیح می دهند تعداد زیادی لگن کودک در هر جای خانه قرار دهند تا کودک از آنها به راحتی و در هر زمان استفاده کند، اما متخصصان معتقدند با قرار دادن یک لگن و یا تبدیل توالت در حمام استفاده از آن را برای کودک تکرار کنید. اگر از حلقه توالت استفاده می کنید حتماْ چهارپایه ای برای کودک تهیه کنید تا به راحتی مثانه اش را تخلیه کند.
زمان مناسب را با دقت انتخاب کنید
متخصصان توصیه می کنند حتی اگر کودک کاملاْ آماده برای یادگیری دستشویی رفتن به نظر می رسد ولی شما مشغول جا به جایی منزل، مسافرت، تغییر مهدکودک و یا منتظر فرزند دیگر هستید از این آموزش در آن دوره زمانی جلوگیری کنید و آن را به یک ماه بعد یا قبل موکول نمایید. کودکان این مهارت را به بهترین نحو در آرامش و وقتی برنامه ای روتین دارند یاد می گیرند.
آماده انجام آموزش شوید
زمان مناسب و مشخصی از روز را برای شروع انتخاب کنید و کودک را به دستشویی ببرید(حتی اگر دستشویی نداشته باشد) از او بخواهید بر روی لگن و یا تبدیل مخصوص بنشیند . این عمل را هر دوساعت تکرار کنید. کلید اصلی در این دوره داشتن زمان آزاد و مناسب است تا این عمل برای کودک نوعی عادت شود. از او بخواهید تا شلوارش را خودش در بیاورد و بر روی توالت به مدت چند دقیقه بنشیند (اگر نیاز به زمان بیشتری داشت به او زمان بیشتری دهید) در این زمان با هم کتاب بخوانید و یا بازی کنید تا زمان با سرگرمی بگذرد.در پایان از او بخواهید و کمکش کنید خودش و دستانش را بشوید. (حتی اگر واقعا دستشویی نکرده بود این کار را با هم انجام دهید) در تمام این مراحل او را بخاطر تلاش هایش تشویق کنید.
خرید وان حمام کودک از سایت کودکو
آموزش بهداشت مناسب
یکی از نکات بسیار مهم هنگام آموزش دستشویی رفتن به کودکان، آموزش رعایت بهداشت برای است. به آن ها آموزش دهید چگونه خود را تمیز وکرده و پس از آن از دستمال استفاده کنند.شما می توانید از صابون های رنگی و کارتونی برای تشویق کوذک در این زمینه استفاده کنید.
تشویق و جایزه
هنگام آموزش توالت رفتن، احتمال عدم کنترل تا سن ۵ تا ۶ سال مخصوصا در شب کاملا طبیعی است و کودک در این موارد هرگز نباید تنبیه شود. زیرا در این صورت دچار ترسی خواهد شد که روند آموزش را به شدت به تاخیر می اندازد. در مقابل هنگامی که کودک به خوبی توالت رفتن را یاد می گیرد او را تشویق کنید و برایش هدیه های کوچک تهیه کنید. همچنین می توانید از برچسب های مخصوص استفاده کنید و ازاین طریق او را برای ادامه ی آموزش تشویق کنید. البته توجه کنید که تشویق بیش از حد مانند تنبیه اثرات منفی بر روی روند آموزش کودک خواهد داشت.
برنامه آموزشی:
نکته ارزشمند: پیشنهاد ما این است که یک لگن کوچک و سبک تهیه کنید و همراه با یک بطری آب و دستمال همیشه همراه داشته باشید تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید . این راهکار برای مادران کودکو بسیار مفید بوده است. منبع: کودکو